Да помогнем на талантливия Боян от Пловдив да пребори левкемията

184

Десетки ученици, родители, учители и приятели от Пловдив и Първомай се включиха в набирането на средства в помощ на 22-годишния Боян Бонев от Пловдив.

Това лято той е диагностициран с остра лимфобластна левкемия. За да бъде излекуван, е необходима трансплантация на костен мозък, която най-вероятно ще бъде направена в Германия. За целта обаче неговото семейство трябва за много кратък период от време да събере над 150 000 евро.

Сумата е толкова голяма за Боян и родителите му, които са учители по математика в реномирани училища в Пловдив, че първоначално всички се отчайват. Това обаче се променя с призив от ръководствата на няколко училища в Пловдив за първия учебен ден децата да не купуват букети, а да дарят парите за лечението на младия талантлив българин. И децата го правят. Някои от кутиите в училищата все още не са отворени и майката на Боян Ваня Георгиева казва, че предстои да стане ясно каква е набраната до момента сума от тях.

„В понеделник (17 септември), получихме епикризата и в момента е в процес на превод. Щом бъде готов преводът, ще я изпратим в германски клиники, за да получим оферта. Лекуващата лекарка в Пловдив ни каза, че ориентировъчно сумата, която ще ни е необходима за трансплантацията, е около 150 000 евро”, обясни Ваня Георгиева.

Тя уточни, че семейството ще се обърне за финансиране и към Здравната ни каса, но не е ясно дали оттам ще отпуснат средства и дали те ще бъдат достатъчни. За да не се губи време, с което Боян не разполага, близките и приятелите му стартирали дарителската кампания.

„Преди да се преместим в Пловдив, работихме в Първомай. Там имаме ученици, които много ме уважават и обичат. Там правят много сериозна кампания. Имаха акция „Направи нещо вкусно за Боян” и са събрали още 3 000 лева. Отделно в училището на моя съпруг, който е учител в „Яне Сандански” в Пловдив, са събрали 6000 лева. Знам, че са се включили и детски градини, но не знам сумите, а може и директно да са ги превели в банковата сметка”, обясни майката на Боян. В момента тя е плътно до сина си, който тази сряда е приет в софийска болница за поредната химиотерапия. Процедурата е подготвяща за предстоящата трансплантация.

Нищо не е показвало, че пред Боян и близките му предстоят толкова тежки дни. Никакви индикации не е имало, че младият и умен пловдивчанин ще се разболее толкова тежко, обяснява още майка му.

22-годишният Боян Бонев завършил гимназия Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив с отличие. Като ученик е участвал в състезания по информационни технологии и бил отличаван с множество престижни места.

Бил приет да учи висше образование в Англия, в The University of Birmingham, където бил отново един от най добрите студенти. Завършил първата и втората си година с First Class Honours.

След това продължил образованието в IBM, откъдето отишъл за летен стаж в CERN, в Швейцария. Именно там вдигнал висока температура. Опитал да я понижи, но след като няколко дни изгарял, посетил спешен център в Женева. Дали му лекарства за понижаване на температурата, но тъй като все още не се чувствал добре, по съвет на майка си, се прибрал в Пловдив. В края на юли последвали едноседмични изследвания, след които станала ясна тежката диагноза.

Самият Боян мечтае да се излекува, за да продължи своето образование и да работи в сферата на машинното обучение и в частност конволюционните невронни мрежи, пише той в страничката си във Фейсбук. Те се занимават с изследването на интересни модели върху изображения, като например B- и T- клетки при левкемията, което би помогнало за по-лесното диагностициране на хора в неговото състояние.

Дарителската банкова сметка е на името на:

Боян Иванов Бонев
Банка ДСК-ЕАД
EURO
IBAN BG61STSA93000025577504
BIC STSABGSF

Валутата може да бъде и в български лева.

Източник: Монитор

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама