Близо 40 000 лева откриха в домовете на задържаните горски (ВИДЕО)

485

Близо 40 000 лева от незаконен дърводобив са открити в домовете на задържаните петима души от престъпната група, разследвана за незаконен дърводобив и търговия.

Още вчера бяха намерени и пет незаконни пушки и голямо количество боеприпаси. Сред арестуваните са шефовете на Държавното горско стопанство в Своге Петър Петров и Регионалната дирекция по горите в София инж. Милко Христов. Задържани са и собствениците на базата в село Батулия Георги Танев и синът му Петьо Георгиев, известен с прякора Петела.

Претърсванията и разпитите на свидетели продължават и днес, информира „Дарик“.

Действията на Специализираната прокуратура са в рамките на разследване срещу организирана престъпна група, състояща се от длъжностни лица в Държавно горско стопанство – Своге и ръководена от директора на Регионална дирекция по горите – София инж. Милко Христов. По данни на прокуратурата групата е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до момента.

Събрани са и доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия без разрешение. При извършеното претърсване вчера в базата в село Батулия, стопанисвана от двама от членовете на групата, са открити и незаконно държани пет пушки и голямо количество боеприпаси. Собствениците на базата са Георги Танев и синът му Петьо Георгиев, известен с прякора Петела.

Жители на селото разказват, че знаят единствено, че семейството се занимава с дърводобив.

Кметицата на селото Мануела Димитрова обясни, че собствениците на базата се занимават и със строене на пътища: „Ползват я и за склад, гараж, паркинг. Доколкото знаем всички тук, той се занимава с пътища, прави ги, има булдозери“.

Милко Христов, както и директорът на Държавно горско стопанство в Своге Петър Петров все още са в ареста. Задържани са и Георги Танев и Петьо Георгиев – Петела, заедно с още един стражар от стопанството. И днес продължават претърсванията и разпити на свидетели. Издирват се още съпричастни към групата.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама