Училище в Благоевград остана без първокласници (ВИДЕО)

25

Едно от основните училища в Благоевград остава без първокласници.

За училището се чу през лятото, след като ръководството му обяви чрез пост във Facebook, че няма да приема ромски деца. Сега обаче няма никакви паралелки, съобщи „Нова телевизия“.

Според директора Василка Величкова първокласници в училището няма, защото всички деца в района са били записани неправомерно в други училища, които са далеч от квартала. На тяхно място в 9-о училище идват предимно деца от също толкова отдалечената ромска махала, а това се отразява на имиджа на училището.

„Закъсняхме да реагираме на неправилно разпределените ученици на територията на община Благоевград. Учениците от квартал „Ален Мак”, в който се намира училището, вече бяха записани абсолютно незаконно и неправомерно в други училища. Те бяха откраднати и ние реагирахме след това, след като завърши приема на първокласници”, коментира Василка Величкова, директор на ОУ „Пейо Яворово”.

Родителите в квартала признават, че предпочитат да записват децата си в по-отдалечени квартали, защото там учениците от ромски произход в класовете са далеч по-малко.

В момента голяма част от паралелките в 9-о училище са съставени изцяло от деца от ромски произход, според директора това застрашава училището от сегрегация, а впоследствие и от закриване.

„Надявам се и съм убедена, че това е единствената нулева година без първи клас, но това не ни притеснява и ние продължаваме работа като единственото училище в квартала. И се надявам да имаме добро бъдеще”, заяви Василка Величкова.

През тази година ръководството на 9-о училище в Благоевград ще работи по европейски програми с училища партньори със сходни проблеми от цяла Европа.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама