Руският самолет е свален от сирийските власти

28

Руският военен самолет Ил-20, изчезнал над Средиземно море, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16.

Това заяви пред журналисти говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предаде ТАСС и БТА.

„Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200“, каза говорителят.

Според Конашенков вчера вечерта 4 израелски самолета Ф-16 са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата „Оверн“, и „в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили“, каза Конашенков.

Израел не предупреди за своята операция командването на руската войскова групировка в Сирия. „Те (ударите) бяха оповестени по „горещата линия“ по-малко от минута преди началото им, което не даде възможност руският самолет да бъде изведен в безопасна зона“, каза Конашенков.

Израелските средства за управление на авиацията и летците на Ф-16 според него със сигурност са видели руския самолет, „защото е захождал за кацане от височина 5 км“. „Обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация“, заяви той.

Русия разглежда „провокационните“ и „безотговорни“ действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни. „Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство“ и Москва „си запазва правото на адекватни ответни действия“, добави говорителят на министерството.
„Не коментираме случая“, заяви пред ТАСС представител на израелското посолство в Русия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама