Осъдиха 37-годишна за търговия с дрехи-менте на популярни защитени марки

190

37-годишна жена беше осъдена от Районен съд – Варна за търговия с дрехи-менте на популярни защитени марки

Делото беше разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с признание на вина от подсъдимата. След редуциране на наказанието с 1/3, за извършеното престъпление против интелектуалната собственост, съдът определи 37-годишната жена да търпи 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Към това наказание съдът наложи и глоба от 500 лева. Деянието е наказуемо по чл.172б, ал.1 от НК.
На 11 май 2017 год., при извършена специализирана проверка в търговски обект – павилион на Централен кооперативен пазар, чийто собственик и управител е подсъдимата, било установено предлагане за продажба на стоки от защитени марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. При проверката са били открити блузи, тениски и дънки с означени върху тях знаци на марките “Армани”, “Поло“, “Лакост”, „Келвин Клайн“ и други, предлагани за продажба в нарушение на Закона за марките и географските означения и на международни спогодби. Според назначената експертиза знаците, поставени върху дрехите, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика както объркване у потребителите, така и условия за несправедливо облагодетелстване и реализиране на икономическа полза от известността на оригиналните марки. Инкриминираните стоки са на обща стойност за около 4000 лева.
37-годишната жена е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама