Патриарх Неофит: На днешния ден сме честити, че сме потомци на достойни българи (Снимки)

35

Днес е кулминацията на отбелязването на 1125-години от Преславския църковно-народен събор, което се състои във Варненската и Великопреславска епархия Българският патриарх Неофит участва в отбелязването на 1125-години от Преславския църковно-народен събор, което ще се състои във Варненската и Великопреславска епархия. Програмата за честването започна от 8.30 часа в катедралния храм „Успение Богородично” във Варна, където беше отслужена света Божествена литургия.

На днешния ден сме честити, че сме потомци на достойни българи, каза във Варна Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. По думите му съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже, които организират Църковно-народния събор в Преслав преди 1125 години. За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение, каза още Негово Светейшество.

Снимка: Данил Кираджиев, Нова Вест

По случай първия учебен ден утре патриархът пожела българите да говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов, за просперитет на цялата ни скъпа родина.

В 12.30 в Дворцовата базилика в националния историко-археологически резерват „Велики Преслав” ще бъде отслужен и благодарствен молебен. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, домакин на тържеството, припомни защо тази годишнина е толкова важна за българите и за православието.

Снимки Данил Кираджиев, “Нова Вест”

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама