Кои са най-цивилизованите страни според ООН и къде е България в класацията

115

Организацията на обединените нации (ООН) представи рейтинга на страните с най-високо ниво на човешко развитие. Докладът „Индекси и индикатори на човешкото развитие“ е публикуван на уебсайта на организацията. Като цяло рейтингът включва 189 държави – 59 високо развити и 38 страни с ниско ниво на развитие. Отбелязва се, че през 2010 г. това съотношение е съответно 46 и 49, пише „Блиц“.


Държавите бяха оценявани въз основа на средната продължителност на живота, средната и очакваната продължителност на обучение и брутния национален продукт (БНП) на глава от населението. Първото място бе взето от Норвегия. В тази страна продължителността на живота е малко над 82 години, средната продължителност на обучението е около 12 години, очакваната продължителност е малко под 18 години, а БНП е над 68 хиляди долара. Сред първите десет страни са Швейцария, Австралия, Ирландия, Германия, Исландия, Хонконг, Швеция, Сингапур и Холандия. Русия се класира на 49-то място след Оман и преди Черна гора. Средната продължителност на живота в Русия от експерти на ООН оценява на 71, средната продължителност на обучение – от 12 години нагоре, прогнозна продължителност – 15.5 години, а БВП на глава от населението в размер на 24 хиляди долара. България е на 51-во място със средна продължителност на живота 74,9 години, продължителност на обучение – от 14,8 години нагоре, прогнозна продължителност – 11,8години, а БВП на глава от населението в размер на 18,740 хиляди долара. Най-ниско е рейтингът на Нигер, където продължителността на живота се оказва средно 60 години, средната продължителност на обучение е две години, прогнозната – около пет и половина години, а БВП на глава от населението – само 906 долара.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама