Учени намериха останки на земноводно на повече от 120 милиона години

105

Международен екип от учени на Русия и Германия откри останките на неизвестен досега вид древен саламандър (семейство опашати земноводни, включващо дъждовниците и тритоните).

Това предаде пресслужбата на Санктпетербургския държавен университет, който е един от участниците в екипа-откривател, съобщи БГНЕС. „Изследователски екип описа вид древно примитивно земноводно. Парчетата от кости на над 120 милиона години, са намерени в поток в Сунтарския район на Република Саха (Якутия).

Преди се смяташе, че тези примитивни земноводни са измрели още в юрския период (преди 145-200 милиона години), но откритието показва, че най-ранните саламандри в качеството си на „живи изкопаеми“ са оцелели до началото на следващия период – креда“, се казва в изявление, цитирано от ТАСС.

Първата експедиция по местата, където е направено откритието – района около потока Теете – е била изпратена миналата година. По времето на динозаврите тези райони са разположени в близост до Северния полюс, затова за палеонтолозите това отворя нов прозорец в полярния свят през периода Креда, за който досега е известно малко. „Ние открихме два нови рода примитивни бозайници на тази територия и между тях беше първия шиен прешлен на голям примитивен саламандър“, съобщи специалистът по мезозойски гръбначни доцент Павел Скучасa.

Учените нарекоха откритото изкопаемо животно Kulgeriherpeton ultimum. Родовото име е образувано от якутската думата „кулгери“ (гущер, дъждовник) и древногръцката „херпетон“ (рептил), а вида – ultimum – е „последен“ на латински. Според учените дължината на древното земноводно е била 20-30 сантиметра. То е живеело предимно във вода и благодарение на размера си е можело да ловува водни насекоми, малки рибки, а вероятно и други земноводни. Изследването на Kulgeriherpeton ultimum продължава, като учените се надяват от костните фрагменти да възстановят част от черепа на древното земноводно и да разберат повече за особеностите на този вид.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама