Психичноболен поруга паметници в турските гробища на Добрич

134

Психичноболен мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич.

Извършителят на вандалската проява е установен и е привлечен като обвиняем, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Това е 33-годишният Изет – български гражданин от турски произход с мюсюлманско вероизповедание.

В нощта срещу 7 септември около 40 турски гробове в гробищния парк на Добрич бяха поругани. Паметниците и надгробните плочи бяха изпочупени и съборени на земята. Мюсюлманското гробище се намира в най-отдалечената точка югозападно от портала на парка. Охраната на гробищния парк е поверена на фирма ФСБ. Денонощно там дежури по един човек.

Извършителят е с диагноза параноидна шизофрения и е настанен в Центъра за психично здраве в Добрич, където многократно е бил настаняван. Срещу 33-годишния мъж е имало сигнал в Районната прокуратура. Той е подаден на 4 септември от неговата майка за това, че е буйствал вкъщи. Жената поискала синът й да бъде настанен по принудителен ред в Психодиспансера. Освен това, срещу Изет имало сигнал и от ходжата, че е буйствал в местната джамия.

При проведеното от полицията разследване са открити доказателства, които дали основание на Изет да бъде повдигнато обвинение. Установено е, че с крак е ритал надгробните плочи. За събарянето и разбиването им не е използвал инструменти.

33-годишният мъж може да получи присъда до три години лишаване от свобода и глоба от 3 до 10 хиляди лева за оскверняване на надгробни паметници.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама