Дишаме най-мръсния въздух в Европейския съюз

41

България е с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Страната ни, наред с Чехия, Латвия и Унгария, е с по-замърсен въздух, отколкото Китай.

Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата, предава БНР.

В документа са отразени наблюдения върху действията на европейските институции за опазване на качеството на въздуха в общността.

Сметната палата е на мнение, че Европейската комисия не оказва достатъчен натиск върху страните членки за решаване на този проблем. В интервю за „Хоризонт“ Януш Войчеховски, член на Сметната палата, казва, че досега на нито една страна, която не спазва нормите за качеството на въздуха, не е наложена финансова санкция. Той подчерта още:

„В това отношение наистина най-зле е ситуацията в България. Средно за Европейския съюз загубата на години живот в добро здраве заради този проблем е средно 0.7. За България обаче те са 2.5. Но все пак има малък напредък. София беше наблюдавана пряко от нашите одитори и от 2009 година насам е малко по-добре“.

Одиторите посочват, че повечето членки все още не спазват стандартите на ЕС за качество на въздуха и не предприемат достатъчно ефективни действия за подобряването му.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама