„Пороен дъжд“ от руски и сирийски ракети падна над Идлиб

64

Самолети на руските ВВС и на сирийските правителствени сили нанесоха серия от ракетни и бомбени удари по последния опозиционен бастион – провинция Идлиб, съобщават световните агенции.

Новите удари дойдоха ден, след като президентите на Турция, Иран и Русия не успяха да се споразумеят за прекратяване на огъня.

Опасенията на Турция и на западните сили са, че безразборното като цели и методи прочистване на региона ще доведе до огромно количество цивилни жертви и нова мигрантска вълна. Според сирийския президент Башар ал-Асад и съюзниците му в Москва и Техеран, обаче, отвоюването на провинцията ще бъде фатален удар за терористичните организации в страната.

При днешните удари вече има потвърдени цивилни жертви, след като вертолети на правителствените ВВС пуснаха голям брой „варелни бомби” върху няколко села.

За тази вечер е насрочена инсценировка на химическа атака в Сирия по заповед от „задгранични приятели на сирийската революция”, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По данни на министерството подробностите са договорени вчера в команден пункт на терористите, разположен в Идлиб. В срещата са участвали и местни координатори на сирийската гражданска защита, известна като „Белите каски“.

По думите на Конашенков, на тази среща са били окончателно съгласувани и одобрени сценарии за провеждане и заснемане на режисирани „инциденти“, имитиращи употреба на отровни вещества от сирийски правителствени войски срещу мирното население в селищата Джиср аш Шугур, Серакаб, Тафтаназ и Сармим.

Москва и Дамаск отричат да се използвали химическо оръжие срещу опозицията, макар множество пъти да са били обвинявани именно за това.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама