Скандалът между Русия и Великобритания не стихва

20

Кремъл смята за недопустимо да бъдат обвинявани руските власти, че са отговорни за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия.

Това предаде БТА, цитирани от NOVA.

По-рано британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс обвини руския президент Владимир Путин, че е отговорен за нападението с „Новичок”.

„В крайна сметка, разбира се, той е отговорен, той е ръководителят на държавата“, каза Уолъс в ефира на „Би Би Си радио 4”, цитиран от БТА.

Преди него британският премиер Тереза Мей обвини руското военно разузнаване (ГРУ), че стои зад покушението.

„В края на краищата е (отговорен), имайки предвид, че той е президентът на Руската федерация и че неговото правителство контролира, финансира и ръководи военното разузнаване”, добави Бен Уолъс.

Според Лондон атаката е дело на двама агенти на ГРУ, идентифицирани от британската полиция като руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов. Полицията смята тези имена за псевдоними.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на обвиненията, че нито висшето ръководство в Русия, нито по-ниските ешелони на властта имат каквото и да било общо със случилото се в Солсбъри.

„Многократно заявихме и пак ще кажем: Русия никога не е имала нищо общо със събитията в Солсбъри. Русия не е замесена по никакъв начин в тях“, заяви Песков.

Британската полиция каза в сряда, че е издала заповеди за арест на двамата заподозрени.

„За да проверим тяхната самоличност, за да имаме юридическо основание да го направим, се нуждаем от официално искане от британска страна“, припомни Песков. „Изявления пред парламента не заменят и не могат да заменят това искане”, подчерта той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама