Как се става със 100 хиляди лири по-богат заради стара чиния?

59

Стара олющена порцеланова чиния може да донесе сто хиляди британски лири на щастлив лондончанин, след като се оказа артефакт от епохата на манджурски император.

Това пише в. „Метро“, цитиран от БТА.

Съдът за хранене бил закупен на селска разпродажба през 20-те години на миналия век. Нито продавачът, нито купувачът имали представа за истинската стойност на предмета. По едно време в чинията със синя глазура държали плодове, след което събирала прах на един бюфет.

С времето тя започнала да се лющи, а по глазурата тръгнали цепнатини. На артефакта обърнал внимание тръжният специалист Чарлз Хенсън. Той забелязал на него печат на манджурския император Юнджън, който се задържал на престола от 1722 до 1733 година. По думите на експерта аналогични порцеланови изделия се съхраняват в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк и в токийския музей Недзу. В най-скоро време чинията ще бъде изложена на търг, като продажната й цена няма да падне под 100 хиляди британски лири. Потенциални купувачи от Китай проявяват огромен интерес към лота.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама