Няма африканска чума по свинете в село Бозвелийско

56

Няма африканска чума по свинете във варненското село Бозвелийско, община провадия, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Това са показали резултатите от всички взети проби, взети от свинете в селото.

Те са изследвани в Националната референтна лаборатория за Африканска чума по свинете (АЧС), след което резултатите са проверени повторно.

„Изследването потвърди констатацията от извършените клинични прегледи, че в обектите в 3 километровата зона на този етап няма наличие на заболяването. С изследването на пробите приключва първият етап от изпълнението на мерките в 3 километровата зона около констатираното първично огнище на АЧС“, категорични са от Българската агенция по безопасност на храните.

Продължава работата на експертите от БАБХ по извършването на клинични прегледи и вземане на проби от свинете в обектите в 10 километровата зона около с. Тутраканци, където бе открито онището. Проверя се дали някои от стопаните в селото са заклали животните си преди да излязат резултатите от пробите, които потвърдиха болестта. Изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти от селото остава забранено. След като излязоха положителните проби, там бяха умъртвени повече от 80 животни и загробени на място.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама