Премиерът Борисов в Подгорица: Балканите могат да станат мощна икономическа зона

26

Министър-председателят Бойко Борисов направи изявление на съвместната пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович в Подгорица.

Това предадоха от пресцентъра на Министерски съвет за Нова Вест.

Ето какво каза той:

„Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона“.

„Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс”, каза министър-председателят Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Министър-председателят Борисов заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия. „Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно“, каза премиерът. По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна. „България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем“, допълни Борисов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама