Mостри на платове от времето на Голямата депресия могат да бъдат видяни в габровския исторически музей

191
Историческият музей в Габрово представя каталог с мостри на платове, произвеждани в града през 30-те години на миналия век. 
Културната ценност, която дава представа за производството в някогашните тъкачни фабрики, е експонат на месеца, предават от БНР.
На всяка от страниците в каталога с голям формат има по 14 мостри от платовете, произвеждани във вълнено-текстилната фабрика „Троица“ в Габрово от 1929-а до 1935-а година. Това е времето на световната криза и управниците на фабриката вземат заеми за стабилизиране и намаляване на загубите, предизвикани от Голямата депресия.
В този отрязък от време е изработен и каталогът с мостри на платове, представян като културна ценност за месец септември в Габровския исторически музей.
Фабрика „Троица“, специализирана в производството на фини вълнени платове, се е намирала в квартал „Боровото“ в балканския град, но днес сградите й не съществуват.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама