Още тази вечер ще бъдат евтаназирани и загробени всички прасета в село Тутраканци

45

Тази вечер всички прасета в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени.

Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, цитиран от агенция „Фокус”.

„През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус, и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешка дейност, особено храни с произход свине“, каза още д-р Илиев, предаде bTV.

Той обясни, че собственикът на седемте прасета е извикал ветеринарен лекар, но три от тях са умрели, за което са били информирани лекарите във Варна.

„Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканска чума. Резултатът е потвърден. С полиция сме взели мерки да се ограничи движението в с. Тутраканци.

Проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени, обясни той и допълни, че е важно в тази ситуация мерките да са незабавни.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас”, коментира още д-р Илиев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама