Нова служба за киберсигурност се създава Германия

50

Германия планира да създаде служба за киберсигурност, която да защитава държавата и частните лица от хакерски атаки, предаде ДПА, като се позова на изказване вчера на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Службата за иновации в областта на киберсигурността ще започне да функционира в началото на следващата година и първоначално ще разполага със сто служители и бюджет за пет години в размер от двеста милиона евро, съобщават от „Новини.бг“.

Основната ѝ цел ще бъде да поощрява изследователски проекти за киберсигурност.

„Трябва да бъдем по-бързи от хакерите и престъпниците“, заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен и подчерта спешната нужда от „технологичен напредък“ в борбата с кибератаките.

На въпроса дали Германия си е поставила за цел да стане независима от САЩ в тази област, Фон дер Лайен отговори, че „ние сме близки съюзници, но също така се нуждаем от увереност в себе си и от технологична независимост“.

Тя отбеляза също, че инициативата на страната ѝ ще засили и ролята на Европа в НАТО.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама