16 са жертвите на трагедията край Своге (ОБЗОР/СНИМКИ)

162

Загиналите при катастрофата с автобус край Своге са вече 16, а петима са в изключително тежко състояние с опасност за живота. Общо 27 са ранените.

Част от пострадалите са от село Световрачане, каза за БНР кметът на селото Светла Николова. Те са били на екскурзия до манастира „Седемте престола“.

Версиите за пътния инцидент са различни, като все още се изясняват. Една от тях е, че настилката е била мокра, а автобусът е блъснал четири коли, след което е пропаднал в 20-метровата пропаст. 21 линейки от няколко столични болници извозваха с часове подстрадалите.

Снимка :pik

В столичната болница „Света Анна“ са настанени шестима пациенти. Един от тях е със сериозни наранявания. В УМБАЛ „Царица Йоанна“ е приет един пострадал, без опасност за живота, а във ВМА са транспортирани двама души.

21 екипа на Спешна помощ от столицата и региона извозваха с часове пострадалите

Веднага след подаването на сигнала за катастрофата, на мястото са пристигнали около 15 екипа на Спешна помощ от София, 3 – от Враца и още 3 – от Монтана.

В злополучното превозно средство пътували общи 34 души, включително шофьорът, който притежава фирмата собственик на автобуса.

Снимка mediapool

Всички жертви са от автобуса. Няма хора със сериозни наранявания от онези, които са пътували в колите, пометени от автобуса, преди да падне на асфалтова площадка под нивото на пътя. „Получен е сигнал на 112 и веднага са изпратени от Своге полиция, пожарна, Спешна помощ. Днес в 14 часа в МВР се събират представители на всички ведомства, които имат отношение към инцидента“, поясни вътрешният министър.

Силен дъжд и мокра настилка- една от версиите за катастрофата

Пътят е изряден, няма нарушена настилка, увери заместник-министърът на транспорта Ангел Попов. От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев подчерта, че мястото на катастрофата е в самия град Своге, на участъка е имало мантинела, а пътят е нов, от 2016 година. „Настилката не е нарушена, наклоните са нормални. Има нормално оттичане на водата. Най-вероятно е била много тежка метеорологичната обстановка, имало е силен дъжд“, заяви той

Катастрофиралията автобус не е минал втора проверка.

Документите на фирмата собственик на автобуса – „Мобилус-5“, са изрядни. Има обаче съмнения, че автобусът не е минал повторна техническа проверка.

„Нашите съмнения са, утре сутринта ще потвърдим, че автобусът не е минал на повторна техническа проверка“, посочи той и уточни, че това е трябвало да стане в началото на месец август. Автобусът е произведен през 2001 година, а законът предвижда за всички над 10-годишна възраст този преглед да се извършва два пъти в годината.

Фирмата притежава лиценз, шофьорът притежава психологическа годност“, обобщи Попов. През миналата година на фирмата е извършена цялостна проверка и няма констатирани нарушения.

Фирма „Мобилус – 5 ООД“ е собственик на автобуса, катастрофирал край Своге. Фирмата е с валиден лиценз до 2027 година, шофьорът на автобуса също притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит,, съобщиха за БТА от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

От понеделник проверяват фирмата собственик на автобуса 

От министерството съобщиха, че от понеделник започва проверка на ИА „Автомобилна администрация“ във фирмата – собственик на катастрофиралия автобус. Информация от проверката ще бъде предоставена след приключването й, казаха от МТИТС.

Повечето от пътниците в катастрофиралия край Своге автобус са от Световрачане. Предполага се, че в превозното средство са се качили и хора от други населени места, каза за NOVA заместник-кметът на район Нови Искър Людмил Игнатов.

В автобуса имало и дете

Собственикът на магазин в Световрачане, пред който автобуса спрял в началото на пътуването си в събота, разказа за NOVA, че познавал повечето пътници. Сред тях в събота сутрин видял и едно дете – на възраст 12-13 години.

Хората разказали, че са тръгнали на екскурзия към Мездра.

Горещ“ телефон за връзка на близките на пострадалите при тежкия пътен инцидент край Своге е отворен в ОДМВР-София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 02 982 50 39 роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.

Румен Радев посети жертвите в Пирогов 

Президентът Румен Радев посети част от ранените в тежката автобусна катастрофа край Своге, настанени в столичната УМБАЛСМ „Пирогов“. По думите му само една жена е била контактна и той е успял да поговори с нея. „С добро самочувствие е, чакат я деца и внуци. Поне при нея нещата ще бъдат добре“, допълни президентът.

Румен Радев благодари на екипите на Спешна помощ, пожарната и полицията, които са реагирали след тежкия пътен инцидент.

Премиерът обяви понеделник за ден на национален траур 

С решение на Министерски съвет понеделник, 27 август ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

„Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина“, пише още премиерът.

В манастира „Рождество Богородично“, известен като „Седемте престола“, ще бъде отслужена панахида за загиналите в тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души. Това заяви в съобщение за медиите игуменът на манастира архимандрит Антим. Панахидата ще бъде отслужена в понеделник, 27 август, от 11 ч. в храма на братството.

Катастрофиралият автобус се е връщал от посещение в светата обител.

Екипът на „Нова вест“ изказва най-искрени съболезнования на близките на загиналите. 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама