Цацаров:Работим по три версии за трагедията

30

На брифинг преди минути главния прокурор Сотир Цацаров уточни трите възможни версии за инцидента край Своге вчера.

Като първа причина той изтъкна възможна превишена скорост. Ограничението на скоростта в участъка е 40 км./ч., а автобусът се е движел с 53 км/ч. по последни данни.

„Автобусът не е преминал втори технически преглед“, продължи Цацаров.

Последния технически преглед е следвало да бъде извършен на 5 август тази година, но той не се е състоял. Това е втората предполагаема причината за злополучната катастрофа.

Не е имало уведомление до съответните органи на министерството на транспорта и ДАИ за маршрута на движение на автобуса, което се допуска като втора версия по случая.

Сутринта е приключила проверката на фирмата-превозвач. Документацията е предадена на разследващите органи. Фирма „Мобилус 5” ООД притежава валиден лиценз за извършването на автобусен превоз на пътници, валиден до 14 март 2027 г.”

Това информира министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинга след спешната среща на институциите в Министерския съвет.

„Фирмата е регистрирана в град Божурище и притежава доказана финансова стабилност, валидна до 2019 г. На 5 април тази година е извършена цялостна комплексна проверка на компанията. Не са установени нарушения към датата на проверката”, уточни той.

„Установено е, че в лиценза са записани шест автобуса. По наредба такъв вид превози имат задължението да уведомяват предварително „Автомобилна администрация” при случай на случаен превоз, където трябва да се съдържа информация относно маршрута, дата и часа на пътуването. Мястото на тръгване и ориентировъчен час и мястото на пристигането му. Такава информация към нас няма”, каза още министър Московски. Шофьорът е Григор Григоров, който е и управител на фирмата.

Третата насока е свързана със състоянието на пътната настилка – начин на полагане, начин на изпълнение.

От МВР Своге информираха, че асфалтовата настилка е била за смяна. Поради тази причина е въведено ограничение от 40 км/ч.

Преди две години е положен ремонт на „черния“ участък. Предстои разследване и преценка на извършените ремонтни дейности.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама