Папа Франциск пристигна в Дъблин заради секс скандалите, свързани с църквата

39

Папа Франциск пристигна в Дъблин за историческа двудневна визита в Ирландия – страна, в която католическата църква се опитва да си възвърне доверието на хората на фона на множеството секс скандали, съобщава АФП.

Папа Франциск заяви, че споделя „срама и болката” заради провала на Католическата църква, която по думите му не е успяла да се справи по подобаващ начин с продължилите години наред скандали за сексуално посегателство, съобщава АФП. „Невъзможността на църковните власти … да се справят с тези повтарящи се престъпления, с право предизвиква възмущение и остава източник на болка и срам за католическата общност. Аз самият споделям тези чувства“, каза Светият отец, застанал редом до ирландския премиер Лео Варадкар.

Самолетът на Светия отец „Пастир Едно” кацна на летището в ирландската столица, където папата бе посрещнат с букет от бели и жълти рози, обвити в ирландския флаг. Стотици хиляди вярващи и над 1000 журналисти се очаква да проследят обиколката на Фрнциск с неговия папамобил по улиците на Дъблин, преди Светият отец да посети приют за бездомни и да изнесе реч на стадиона „Кроук парк”. Кулминацията на папската визита ще е в неделя, когато Франциск ще изнесе меса на открито във „Финикс парк” пред 500 000 вярващи – близо една десета от населението на страната.

Това е първата папска визита в Ирландия от близо 40 години – през 1979 година покойният папа Йоан Павел Втори изнесе меса пред 1,5 милиона души в Дъблин.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама