Стотици бяха евакуирани заради поредния пожар, обхванал Германия

38

Стотици хора бяха евакуирани от населени места край германската столица Берлин заради приближаването на мащабен горски пожар, съобщават световните агенции.

Общо 600 жители на Тифенбрунен, Клаусдорф и Фрондорф на около 50 км от столичния град напуснаха домовете си след избухването на огненото бедствие вчера по обед, предава bTV.

Огънят се разпространи бързо в резултат на необичайно топлото време и вятъра, като от 5 хектара през нощта достигна до 300 хектара. Горят гори на територия, сравнима с площта на 400 футболни игрища. Движението на автомобили и влакове е затруднено.

Тази сутрин и в централните райони на Берлин и Потсдам се усеща миризмата на дим, съобщава в.”Билд”. Властите препоръчаха на гражданите да не отварят прозорците си.

С пламъците се борят около 300 пожарникари с булдозери и хеликоптери. Сериозен проблем е, че в горите на Бранденбург има много останали боеприпаси от Втората световна война. Това застрашава живота и здравето на огнеборците.

Очакванията на властите са за големи щети, защото пламъците вече не са само по земята, а се разпространяват и по короните на дърветата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама