Учителката, удушила новороденото си бебе в Горна Оряховица, отива на съд

250

Учителката, която уби новороденото си момченце в горнооряховски парк, отива на съд, пише в. „Борба“.

Зловещото престъпление бе извършено на 12 октомври 2017 г.

Тогава 34-годишната Венелина Петкова, която била учителка във Виноград, се прибрала в Горна Оряховица. Жената седнала на пейка в парка и родила сама мъжка рожба, която била четвъртото ѝ дете. Понеже не го искала, скъсала пъпната връв с ръце и не я завързала. С ръка стиснала врата на детето и го умъртвила. Телцето сложила в найлонов плик, а него прибрала в дамската си чанта.

Тогава през парка минала нейна позната, която видяла под пейката локва кръв и предложила помощ на учителката. Жената искала да извика дъщеря си, която била медицинска сестра, но Петкова отказала. Минувачката обаче извикала помощ на тел. 112. Въпреки настояването на Венелина, че нямало нужда да я карат в болница, медиците я транспортирали до местната болница. През цялото време в линейката учителката държала дамската си чанта на корема и твърдяла, че вътре има важни документи.

В болницата пристигнал съпругът Христо, който взел чантата и я оставил в автомобила си. Лекарите прегледали Венелина и въпреки твърдението ѝ, че имала кръвоизлив от месечен цикъл, забелязали пъпна връв между краката ѝ, но плод нямало!Тогава Петкова разказала друга версия – била родила, но бебето било мъртво. После полицията извършила оглед на семейната кола и в багажника открила мъртвото телце на момченцето. След това съдебните медици установили, че бебето е родено здраво, 50 см и 3,1 кг. Родено е живо и е живяло не по-малко от 15 минути, след което е било задушено от майка си.

По време на разследването е била назначена комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза, която е установила, че Венелина е разбирала какво е сторила и е могла да ръководи постъпките си. Била е назначена и ДНК експертиза, която е доказала, че Венелина Петкова е биологичната майка на бебето, намерено убито в найлонов плик в дамската и чанта в колата на съпруга Христо.

Според прокуратурата в Горна Оряховица причина за извършване на зловещото убийство е емоционалната криза, в която е била изпаднала учителката, заради невъзможността да гледа четвърто дете и незачитането правото на живот на току-що родената рожба. Семейството има други три деца на 10, 8 и 7 години. Не са планирали четвърто дете, а когато Венелина със сигурност разбрала, че е бременна, било късно за аборт. Почнала да носи широки дрехи, за да крие бременността си както от съпруга си, така и на работа. Във фаталния 12 октомври миналата година тя се прибирала от Виноград с автобуса, но в него й станало лошо. Слязла в Горна Оряховица и разбрала, че ще ражда.

34-годишната Петкова отива на съд с обвинение за умъртвяване на новородено от майка си, а наказанието е лишаване от свобода до три години. Тя е с мярка за неотклонение „подписка“. Делото е насрочено за 19 септември.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама