Учени нарисуваха „Мона Лиза“ с бактерии (СНИМКИ)

111

Учени от университета в Рим използваха генномодифицирани бактерии, за да създадат миниатюрни произведения на изкуството – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи и портрети на Алберт Айнщайн и Чарлз Дарвин, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Екипът е модифицирал бактерията Е.коли – същата, която причинява хранителни отравяния – така че да съдържа протеина протеорходопсин, характерен за океански бактерии, които реагират на светлина. Те го поставили в камшичето на бактерията, за да бъде тя по-активна и да плува по-бързо в зони с повече светлина. Движението на бактериите след това образува портретите.

Снимка: napoli1.com

Учените прожектирали негатив на ренесансовия шедьовър върху плоскост с бактериите и те се струпали в тъмните части.

В сходен експеримент бактериите, образували портрет на Алберт Айнщайн, се прегрупирали, за да „нарисуват“ Дарвин.

Снимка: napoli1.com

Учените се надяват, като контролират големи популации от миниатюрни клетки, един ден да могат да създават микроскопични транспортни средства и дори да принтират триизмерно с помощта на бактерии.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама