Заев: Македонският език ще стане официален в Европейския съюз

32

Македонският език ще бъде официален в съюз с 500 милиона граждани, написа македонският премиер Зоран Заев във Facebook в навечерието на информационната кампания и референдума за споразумението с Гърция и членството в НАТО и ЕС, съобщи Nova.

Заев подчертава, че при присъединяването си към ЕС всички официални комуникации между Република Македония и държавите членки на Европейския съюз ще се водят и ще бъдат преведени на македонски като официален и признат на територия, обитавана от половин милиард жители.

В края на юни Скопие получи дата за започване на преговори за членство. Очаква се процесът по интеграция да бъде отворен през юни 2019 година.

Македония и Албания започват преговори за присъединяване към ЕС през 2019 г.

Брюксел отчете усилията на страната да реши споровете със своите съседи и да постигне споразумение с Атина за името на бившата югославска република. Споразумението за името „Северна Македония” беше подписано на 17 юни на брега на Преспанското езеро. Предстои то да бъде одобрено на референдум.

Преди година България и Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

В началото на юни Македония получи и покана за членство в НАТО.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама