16.7 C
София
неделя, май 19, 2024
Начало България 200 хиляди коли в България остават без застраховка заради отнет лиценз на...

200 хиляди коли в България остават без застраховка заради отнет лиценз на фирма „Олимпик“ (СНИМКИ)

157
200 хиляди автомобила в България остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност” от петък.
Причината е, че компанията „Олимпик”, която е регистрирана в Кипър и у нас действа нейна клонова мрежа, е с отнет лиценз от кипърските власти, съобщават от bTV.

Застраховани чакат изплащане на щети с месеци.

В България Комисията за финансов надзор (КФН) е органът, който контролира застрахователите.

На въпроси на bTV по казуса с „Олимпик” оттам отговориха: „Комисията за финансов надзор има ограничени правомощия за надзор по отношение на клонове на застрахователи от други държави членки на Европейския съюз, като има право да се намесва, когато застрахователят не спазва задълженията си спрямо ползватели на застрахователни услуги в България”.

Снимка: bTV

За отнемането на лиценза от КФН съобщават на 10 май. Като се посочва, че на „Олимпик” се забранява да сключва нови застраховки, да удължава срокове по вече сключени договори, както и да се разпорежда с активи на клона на територията на България.

Всъщност единственото което е ясно до момента е че 200 хиляди коли ще останат без „Гражданска отговорност”.

Снимка: bTV

Дали в срок от 2-3 дни собствениците им ще успеят да си купят нови застраховки не е ясно. По информация на bTV почти 2000 души чакат да им се изплатят щети, като има и суми от по 20 хил. лева.

А всяко искане за плащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама