По-ниски ли ще бъдат сметките ни за тока

69

По-ниско потребление на енергия през първите месеци на това лято, отчетоха електроразпределителните дружества.

Заради по-хладното време консумацията на ток е по-ниска през юни и юли този сезон в сравнение с година по-рано, съобщават от „Нова телевизия“.

Множество потребители също потвърдиха тази информация.

„Това лято консумацията на електроенергия е по-ниска, тъй като лятото е по-прохладно, не се налага да пускам климатика често“, каза Вилян Димитров.

Най-сериозна е разликата в сметките за ток за потребителите с климатици и с тези на бойлер.

„За летните месеци има значение как потребяват, как пестят енергия, в какви битови уреди са инвестирали от предния летен период до този“, заяви Тодор Матев, ЧЕЗ Електро.

Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на държавния регулатор, заяви, че се наблюдава намаляване на потребената енергия – в рамките на 10 киловатчаса. Това води до компенсация в сметките и така увеличението вследствие на крайната цена не се усеща.

„Очакваме увеличение в цената през септември. То ще се дължи на това, че ще трябва да се компенсира задържането в цената на природния газ от 1 октомври“, каза още Божков.

Ще платим ли по-малко за ток – отговорът търси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна“. Гледайте във видеото. 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама