Генералният секретар на ООН призова за ядрено разоръжаване

35

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес международната общност да предприеме конкретни стъпки за ядрено разоръжаване, съобщава ТАСС, цитирани от „Новини.бг“.

„Необходими са конкретни действия за ядрено разоръжаване и приемането на конвенцията за забрана на ядрените оръжия служи като полезно средство за натиск, необходим за ефективно и положително движение по този въпрос“, заяви Гутериш в интервю за японската агенция Киодо в Нагасаки.

Утре той ще участва във възпоменателни прояви по случай 73-ата годишнина от атомната бомбардировка над града. Той ще бъде първият действащ генерален секретар на ООН, който ще присъства на възпоменателна церемония в Нагасаки.

По-рано днес Гутериш се срещна с местни хора, оцелели при атомната бомбардировка, и каза, че те играят важна роля за постигане на мир без ядрени оръжия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама