Започва Богородичният пост

44

На 1 август започва Богородичният пост. Той е утвърден от църковната традиция в чест на Успение на Пресвета Богородица – 15 август.

Постът продължава от 1 до 14 август включително, като се отличава с по-голяма строгост – забранени са всякакви храни с животински произход, а риба се разрешава единствено на 6 август, когато отбелязваме друг голям празник – Преображение Господне.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност.

В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него:

Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).

Св. Симеон Солунски пише:

Постът през август е учреден в чест на Майката на Бог Слово, Която, като почувствала Своето преставяне, се подвизавала и постила за нас, както винаги, въпреки че – бидейки свята и непорочна, – не е имала нужда от пост. Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот, и когато блажената Ѝ душа щяла да се съедини чрез Божествения дух с Нейния Син.

Затова и ние сме длъжни да постим и да Я възпяваме, като подражаваме на живота Ѝ. Някои, впрочем, казват, че този пост е бил учреден по повод на два празника – Преображение и Успение. Аз също смятам, че е необходимо да възпоменаваме тези два празника: единият от тях като празник, който ни подава освещение, а другият – умилостивяване и ходатайство за нас.

Както при всеки православен пост, по време на Богородичния се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

Източник: pravoslavieto.com

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама