Задава се „Кървава луна“ утре – как ще ни повлияе

126
Снимка: thinkstock

Утре вечер ще е най-дългото лунно затъмнение, което ще ни се случи да видим в живота си, съобщават от „Радио Варна“. То ще продължи четири часа и ще бъде придружено с още едно рядко астрономическо явление – приближаването на планетата Марс до Слънцето.

На 27 юли 2018 г. ще станем свидетели на пълно лунно затъмнение, наричано още “кървава луна”. Следващото с такава продължителност може да бъде очаквано едва през 2123 година. Причината: затъмнението утре съвпада с това време от годината, в което Земята се намира на най-отдалечената си точка от Слънцето, Луната също е максимално отдалечена от нашата планета, което и предизвиква по-голяма сянка върху Луната.

Продължителността на цялото затъмнение – пълно и частично, ще е 4 часа, а самата пълна фаза ще бъде 102 минути. Тогава Луната ще бъде с червеникав цвят. Явлението ще започне на 27 юли от 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

Тази година на 27 юли 2018 ще има още едно интересно явление, Марс и Земята ще се сближат на 58 млн км. Явлението се случва веднъж на 15 или 17 години. Последното е било на 27 август 2003 година. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда.

Предстоящото лунно затъмнение със сигурност ще бъде зашеметяваща гледка, но подобни явления винаги повдигат въпроси и притеснения за влиянието на Луната върху хората.

Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са много. В исляма например денонощието започва с нейния изгрев. За много култури тя е източник на магическа сила. В древногръцката митология с Луната е свързана Хеката, почитана като богиня на подземния свят. За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че трябва да бъде призовавана при правенето и развалянето на магии, но и за облекчаване на родилните мъки.

В Америка пък ацтеките смятали, че луната е бог от мъжки пол – Тексистекатъл. За европейците през средновековието Луната била източник на страх, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони. В Библията хора, умствено или телесно болни, за които се вярвало, че се мъчат най-много при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. През 2012 година употребата на думата „лунатик” бе забранена за употреба като обидна в САЩ. До колко обаче луната влияе върху човешката психика и поведение е твърде спорно.

Няма категорични научни доказателства за подобни ефекти. Изследванията сочат, че по време на пълнолуние дълбоката фаза на съня продължава средно с 5 минути по-малко. Тази промяна не изглежда достатъчно значителна, за да доведе до преумора или някакви други последствия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама