Спад на сделките с имоти в столицата

53

За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. Това обясни в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

„Това, че ръстът на имотите в София и в по-големите български градове е подобен на някои от най-известните градове в света, е добра тенденция. Със сигурност София няма обема от сделки, който има в Сан Франциско, но ръстовете, които показва Националната статистика за първото тримесечие на 2018 година в сравнение със същия период за миналата година е около 8%, но това може би е най-ниският ръст за последните 4-5 тримесечия. Излезе статистиката и за обема от сделки за второто тримесечие в България и за първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. В последните няколко години не сме били свидетели на такъв спад. Пазарът в София и в големите градове е изключително динамичен през последните 3-4 години. Това е един дълъг период на активност и вече се вижда едно стабилизиране на пазара на цените, което е логично. В крайна сметка добрата икономическа обстановка през последните години много катализира пазара. Това се отнася и за много добрите банкови оферти. При всички положения макроикономическата обстановка в страната, която е много добра, влияе позитивно на пазара, включително на доходите на хората, на тяхната покупателна способност, на възможностите им да получават ипотечни кредити. Много хора сравняват сегашната ситуация с тази от преди десетина години, но тя е коренно различна“, заяви Ганев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама