Франция е първият финалист на Световното по футбол

64
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Франция е първият финалист на световното първенство по футбол в Русия.

„Петлите“ победиха с 1:0 Белгия и така за трети път в своята история ще спорят за най-значимия трофей, съобщава bTV.

В герой за европейските вицешампиони се превърна Самюел Юмтити, който вкара единственото попадение в мача в 51-ата минута.

Това е втори пореден голям финал за „петлите“. Преди две години те останаха със сребърните медали на домашното си европейско първенство, след като в мача за титлата отстъпиха на Португалия.

Съперник на Франция на 15 юли ще бъде победителят от сблъсъка между Англия и Хърватия, които играят в сряда вечер.

Срещата започна равностойно, като и двама отбора имаха няколко добри възможности за откриване на резултата през първата част.

В 16-ата минута капитанът на „червените дяволи“ Еден Азар отправи опасен удар, но топката мина покрай гредата. „Петлите“ отвърнаха с изстрел на Блес Матюиди от границата на наказателното поле, но Тибо Куртоа улови коженото кълбо.

Ситуациите пред вратата на Франция зачестиха, кaто първо Азар в 19-ата минута, след което и Тоби Алдервейрелд в 22-ата не успяха да преодолеят Юго Лорис.

В 31-ата минута Оливие Жиру стреля много опасно с глава, но топката не намери целта. В 39-ата пък стражът на Белгия отрази впечатляващо удар на Бенжамен Павар.

Момчетата на Дидие Дешан започнаха силно второто полувреме и в 51-ата минута откриха головата си сметка. Антоан Гризман центрира, Самюел Юмтити надскочи Маруан Фелайни и вкара за 1:0.

След попадението „червените дяволи“ се активизираха в предни позиция, но с пропуски пред противниковата врата се отчетоха Фелайни, Де Бройне и Азар. С огромен принос за запазването на резултата бе и Лорис, който на няколко пъти се намеси решително.

В 6-минутното добавено време Франция можеше да удвои, но Гризман и Корентен Толисо не успяха да преодолят за втори път Куртоа.

Франция е световен шампион от 1998 г., а през 2006 г. загуби от Италия в мача за титлата в Германия.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама