Процесите на стареене се забавят с витамин „Е“

102
Снимка: zdrave.to

Снимка: zdrave.to

Експертите са единодушни, че витамин Е забавя процесите на стареене благодарение на това, че защитава клетките от увреждане от свободните радикали.

Този витамин е един от най-известните и мощни антиоксиданти, предаде zdrave.to

Има данни, че той спомага за укрепване на имунитета дори при възрастните хора; помага за изхвърлянето на токсините от цигарения дим; облекчава симптомите на болестта на Паркинсон; забавя развитието на катаракта и болест на Алцхаймер.

Резултати от някои изследвания показват, че витамин Е може да облекчи силната болка в краката, предизвикана от нарушение на кръвообращението, което се предизвиква от накуцване. А кремове и масла, съдържащи витамин Е, спомагат да заздравяване на увредена кожа.

Препоръчителните дози са: 8 мг за жените и 10 мг за мъжете на ден. Желателно е да не предозирате този витамин, въпреки че няма риск от токсични ефекти. Много рядко при предозиране може да възникне главоболие и диария.

Действието на витамин Е се засилва в съчетание с приема на витамин С. Ако ви се наложи да го приемате външно, отворете капсула с витамин Е и излейте директно върху кожата. Но най-добре използвайте крем, съдържащ този витамин.

Внимание!
Ако приемате антикоагуланти или аспирин, се въздържайте от приема на витамин Е, както и преди и след операция. Природни източници на този полезен витамин са пшеничните кълнове, растителните масла, ядките и семената, спанакът, пълнозърнестите изделия, сьомгата, калмарите.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама