Българите вече са под 7 милиона

48

Националният статистически институт (НСИ) обяви, че вече подготвя следващото преброяване на населението. Междувременно калкулаторът на ООН изчисли, че броят на българите е паднал под 7 милиона.

Точно в 14.07 ч. на 29 юни сме станали 6 999 999 души, съобщи БТВ.

Департаментът по икономически и социални въпроси към ООН пресмята броя на населението за всяка страна в реално време. Смъртността у нас е доста по-висока от раждаемостта – от началото на годината са починали 54 322,а родените деца са 33 870. Раждаемостта за 2017 г. е рекордно ниска в България

По данни на ООН населението у нас е минало зенита си през 1986 г. – тогава сме били почти 9 млн. души. Оттогава се топим. Към това се добавя и сериозната емиграция и то не само по икономически, но и по здравни причини. „Страшно много семейства започнаха да напускат страната в опит да спасят близките си”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

По статистика в Габровска област се раждат най-малко деца – 6,5 на 1000. Най-висока в България е раждаемостта в Сливенско – почти 13 на 1000 души.

Следващото официално преброяване на населението ще е през 2021 г.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама