Мурсалският чай – билката на дълголетието

327

Мурсалски чай – ароматната билка, която се използва от поколения в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни заболявания, е наричана още билка на дълголетието.

Мурсалският чай е автохтонно растение, естественият му ареал е Мурсалският дял на Родопите, откъдето идва и името му. Среща се в и Пиринско. Расте в каменливи и песъчливи места, на висока надморска височина. Най-добре растението се чувства там, където му е естественият ареал. Истинският ефект на свойствата му се чувства тогава, когато се ползва естествената билка, а не култивираната.
Все пак това е билка, не е вълшебно растение, но години наред е касаела съдбата на стотици хора, посочва експертът.

Интересното, е че в размирни времена, например Балканските събития, тази билка е запазила цели популации от хора, разказа Хамид Имамски.
По думите му сутрин, когато се пие мурсалски чай на гладно, след това не се чувства глад, защото той е много хранителен.

Мурсалският чай е известен не само в България. В италиански СПА комплекси, например се ползва и за водни бани. Оказва се, че най-вероятно тази билка спомага и за редица кожни заболявания. Билката е известна също и в Гърция.

Основният ареал на билката е Мурсалският дял на Родопите, но се среща и на някои места в Гърция – родопската част на Гърция.Над 4000 хектара има повсеместно разпределени естествени находища на територията на Триград, Смугла, Смолян, Девин.

Най-големият производител на мурсалски чай – покойният Любен Ушев, е направил и невъзможното тази билка да достигне и до английската кралица, припомня лесоинженерът.
Наистина е билка, която помага. Изпитана е, не с научни методи и в лаборатории, а от хората. Моята прабаба с него лягаше и с него ставаше, почина на 110 г. , разказа още той.

По думите му, полагат се достътъчни усилия и по линия на РИОСВ за опазването на мурсалския чай, защото той е защитено растение.
Опазването най-много зависи от самите хора, категоричен е Хамид Имамски.

Какви са полезните свойства на Мурсалският чай (Sideritis scardika, Триградски чай )?
1 – Помага при лечение на белодробни заболявания като астма
2 – Прочиства черния дроб и бъбреците – прогонва тежките метали и други радиоактивни вещества от организма
3 – Забавя стареенето – предпазва клетките от прекалено окисляване, благодарение на антиоксидантите в състава му
4 – Укрепва имунната система – особено при кърмачета
5 – Стимулира дейността на полова система – кобалтът е доказан да помага при безплодие и от там мурсалският чай е известен като „българската виагра“
6 – Помага при лечението на рак
7 – Намалява риска от атеросклероза
8 – Диуретично действие – помага за поддържане на течния баланс в бъбреците и пикочната система и лекува затруднено уриниране.
9 – Стимулира умствената дейност
10 – Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания Тези са само една част от многобройните лечебни свойства на прословутият мурсалски чай. Смята се, че той също помага при анемия, диабет, диария, кашлица, високо кръвно, язва, цистит и много други.

Източник: Novini.bg

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама