Ето с колко ни вдигнаха цените на тока и парното

59

На свое заседание КЕВР прие решение за цената на електрическата енергия и на топлинната енергия за новия ценови период, който започва от 1 юли 2018 г. и завършва на 30 юни 2019 г. Самите решения на Комисията ще бъдат публикувани в рамките на следващите няколко часа, но със сигурност в рамките на днешния ден. Това обяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след проведеното днес закрито заседание. На него комисията утвърди цените на електрическата и на топлинната енергия за новия ценови период, които влизат в сила от 1 юли 2018 г.

Изменението на крайните цени на електрическата енергия за битови клиенти на ЧЕЗ е с 1,75%, на ЕВН – 1,82%, а на Енерго Про – 2,78%. Цената на електрическата енергия нараства средно с 2,03%
КЕВР реши още цената на топлинната енергия да нарасне средно с 7,33%. В София топлинната енергия поскъпва със 7,46%, в Пловдив – с 0,94%. Най-голямо е увеличението на цената в Плевен – с 15,19% и в Бургас – 17,12%, във Варна – с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – с 7,45.

„Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлинната енергия е прекалено високо, нека бъда ясен – КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина и идва с тази висока цена на входа на България. Ако доставчикът „Газпром експорт“ намали тази цена, комисията незабавно ще отрази това намаление и в цените на топлинната енергия“, аргументира повишаването Иван Иванов.

„Ако има тенденция за намаляване на цените на горивата на международните пазари, след 3 месеца хората ще разберат това в решение на регулатора“, обеща председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

„Във формулата, в която се изчислява цената на природния газ, се отчита един 9-месечен предхождащ период, свързан с цените на суровия петрол и неговите деривати. Цената на суровия петрол, който се използва като референция за определяне на цената на дериватите на мазут и газьол със съответното съдържание на сяра, се повиши за последните 9 месеца с 38,5 % на световните пазари.

В момента тази цена остава много висока. Днес тя е малко над 79 долара за барел. Разбира се, КЕВР следи динамиката на цената на международните пазари. Надяваме се да има и обратен тренд, да започне цената да намалява. Хората ще разберат това в нашето решение след 3 месеца, ако има такава тенденция“, допълни доц. Иванов.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН вече обявиха, че ще извършват извънредни отчети на електромерите заради новите цени на тока. През седмицата от клиентския център на Енерго Про заявиха, че не предвиждат извънреден отчет, но абонатите, които желаят, можеха да оставят данните си до 30 юни. Фактурите през месец юли ще съдържат информация за двата отчетни периода – по стари и нови цени.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама