22-годишен с церебрална парализа минава 300 км на колело (СНИМКИ)

182

Снимка: Личен архив

Александър Хинков, Иван Димитров и Недялко Дервенков са трима млади предприемачи с различен бизнес зад гърба си.

Освен че са приятели, те са и велопътешественици, пише 24 часа.

Тази година от 4 до 12 август те се отправят на поредната обиколка, но този път с тях ще бъде 22-годишният Петър Нефтелимов, който е с детска церебрална парализа. Четиримата заедно искат да покажат, че няма такова нещо като “хора в неравностойно положение” и всеки може да усети тръпката от препускането с велосипед.

“На едно от нашите пътувания бяхме оставили колелата на брега до язовир близо до Пирдоп да съхнат. Там ни хрумна, че има много хора, които биха дошли с нас, но не могат“, разказва Иван. Така решават да поканят Петър на следващото си пътуване. Познават го отдавна покрай общата си работа.
За да се включи той в пътешествието, са им нужни 11 хил. лв., с които ще се направи специална триколка. “Искаме да направим това колело, за да бъде то достъпно и за други хора с двигателни проблеми, които искат да го ползват. После искаме да направим и още триколки и да намерим още ездачи като Петър“, казва Иван Димитров.

Снимка: Личен архив

Около 4400 лв. ще струва изработването на велосипеда, останалата част от сумата ще е за наемането на кемпер, който ще подсигурява нуждите на Петър. Така майка му ще го придружава през целия път.

“Искаме да документираме пътуването, да заснемем видео и да дадем пример за това, че всеки може“, добавя Александър.

Снимка: Личен архив

Петър Нефтелимов е блогър, пише за няколко сайта, помага на няколко неправителствени организации, пише книга и не на последно място, е студент по биотехнологии. „Това, че съм с церебрална парализа, си е по-скоро начин на живот. Необходимо е само да го приемеш и превъзмогнеш, че до живот ще си с тези “дрехи*. В тази връзка дрехите не могат да те спрат да правиш едно или друго нещо. Жените носят токчета, докато вървят по софийските павета, въпреки трудностите, нали?“, казва Петър Нефтелимов. Във велообиколката той ще се вози, но може и обича да кара колело. „Като малък, до 12-13-годишна възраст, карах триколка сам, без чужда помощ в родния ми и спокоен град Павликени.

След това се преместих да уча и живея във Велико Търново и там заради инфраструктурата и натоварения град нямаше как да продължа да карам навън. Сега живея и уча в София и положението е същото. За сметка на това вкъщи имам велоаргометър, на който тренирам, когато имам възможност”, разказва 22-годишният младеж.

Обиколката по Дунав ще бъде около 300 км по маршрута от Силистра на запад и ще мине през резервата „Сребърна“, като групата се надява да стигне до Никопол. Пътят им е част от „Евровело 6“ – европейски веломаршрут, който включва всички големи европейски реки и се спуска до Черно море. „Евровело“ са едни уникални веломаршрути, планирани от Европейския съюз, които обаче не са довършени и няма достатъчно информация за тях. Например „Евровело 6″ стига до Унгария на картите в интернет и голяма част от хората не знаят, че могат да продължат още и да минат през България. Единственото нужно, за да се нанесе българската част на маршрута по картите, е да се сложат табелки по пътя“, разказва Иван.

Колелото вече е почти завършено. „Изработва се в Пловдив от човек, който е царят на триколките. Той започна работа по колелото още преди да сме събрали и стотинка. Просто му хареса идеята“, казва Иван. То е специализирано за околосветски пътешествия и е достатъчно издръжливо за дълъг път.

В световен мащаб продават само две подобни триколки, но те са за градско каране и не биха издържали на дълъг път. Инициативата е част от юнската кампания на благотворителното сдружение “1% Промяна“, която успява да събере парите за триколката. Кампанията продължава до края на юни и са нужни още 6 хил. лв.

Снимка: Личен архив

Велострастта на Александър, Иван и Недялко се заражда преди 3 години, когато започват да карат в почивните си дни на кратки разстояния. Отначало посещават околностите на София, но пътешествията им прерастват из цялата страна, а дори и из Балкани. Така правят своя инстаграм страница Balkans Everywhere, в която споделят снимки и забавни истории от пътуванията си. “Целият свят плаща, за да дойде дотук, докато ние се чудим как да избягаме.

На Балканите има толкова много красоти – реки, планини, водопади и плажове”, казва Иван и препоръчва на всеки, който иска да избяга от София за уикенда, да пробва един от любимите му маршрути в околността: тръгва се от Елин Пелин, като дотам от София може да се стигне бързо с влак, а билетът за колелото е 2 лв. 20 км въртене на педалите ви отвежда до язовир “Огняново“, оттам се минава покрай село Байлово, следва село Смолско, село Петрич със старите си битови къщи, а после село Поибрене, където може да се нощува. Останалата част е предимно горска, минава се през Нови хан и Вакарел, откъдето може да се хване отново влак до София. “Този маршрут аз го правя за ден. Общо са 90 км и за един начинаещ пътят е идеален за 2 дни“1, казва Иван.

В началото на август предстои едно от най-вълнуващите приключения за Петър, който се надява догодина и други хора с двигателни проблеми да могат да изпитат вълнението му. “Всеки човек независимо от различните си възможности има у себе си приключенски дух. Нашата цел е точно да събудим този дух на хората и да покажем наистина, че няма невъзможни неща независимо трудностите. Тази година аз, а догодина поне още двама герои ще усетят свободата!”, казва Петър.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама