Най-подходящата билка за всяка зодия

434

Снимка: pixabay

Овен
Блатен тъжник
Принципно на 24-ти през нощта трябва да съберете 77 билки и половина – за всички болести плюс ‘болестта без име“. Вие обаче гледайте да откъснете поне стрък лавандула. Овните сте вечно като пренавита пружина. А лилавата билка усмирява, успокоява и отпуска. През август накъсайте и блатен тъжник – той не само лекува нервите, но и развеселява, без да е забранен от закона. Само не прекалявайте, защото от него се слабее.

Телец
Памуклийка
Като отявлени кулинари и чревоугодници, след 45-ата си година Телците са застрашени от високо кръвно, повишен холестерол, декубитални охлузвания (от залежаване на дивана) и мазоли по пръстите (от дистанционното). За всички тези неволи помага памуклийката – храст с нежни розови и сякаш намачкани “памучни’ цветенца. Билката потайник също се бере сега. С нея се правят магии за любов, а смесена със страшник лекува нервите след внезапен уплах.

Близнаци
Женско биле
Спретнете се с приятелите, проверете в гугъл как изглеждат растенията бял равнец, сминдух и женско биле (трябва ви коренът) и тръгвайте към най-близката ливада. По вина на Меркурий, Близнаците страдате от заболявания на дихателната система -кашлица, гърлобол, бронхити и т.н. Така че с магическите еньовски билки ще лекуваме дихателната ви система, но и нервите. Женското биле обаче може да откриете основно по поречието на р. Дунав.

Рак
Срамниче
Не, Раците не сте истерици. Напротив – много спокойни сте, особено в моментите, когато сте спокойни. За останалото време май ви е нужно срамниче, известно още като див морков. Приготвя се по рецептата на баба Ванга – букетчето престоява цяла нощ в голям съд със студена вода, на другия ден се вари и болният се полива с нея. Срамничето облекчава куп други болести, сред които цироза. Само внимавайте да не го сбъркате с отровния бучиниш.

Лъв
Перуника
За Лъва ни повече, ни по-малко от растението, което носи името на върховния славянски Бог Перун – перуниката. Навремето русалии, шамани и знахари я използвали в магически ритуали за здраве и благоденствие. Според поверието тя носи щастие, успех и победа. Но най-хубавата част е, че не е нужно да бродите по баирите за да я търсите. Перуниката, известна още като ирис, сме я виждали най-често в цветарските магазини.

Дева
Еньовче
Каква друга билка подобава на Девата, лечителя на зодияка, освен тази, която цъфти навръх Еньовден? Трябва ви еньовче – цветето на здравето и дълголетието. Еньовчето, известно още като лепка, заради лепкавите си листа, е един вид пенкилер сред билките. Лекува безброй въображаеми и истински болести, сред които болен стомах, чернодробна цироза, ревматизъм, бъбреци, висока температура, пърхот и обриви. Пречиства организма от токсини.

Везни
Синя тинтява
Вечна хубост и младост ще ви донесе синята тинтява. Тя тонизира и укрепва организма, пречиства кръвта и стимулира отделянето на червени и бели кръвни клетки. Помага при „вятър в корема“, което е народно название на проблеми с перисталтиката и газове. Но най-важното – „лекува старост“. Ето и рецептата: „При старост да се пие запарка от синя тинтява (30 г. на литър вода). Взема се по 1 винена чаша след всяко ядене.“ Видяхте ли, спасени сте!

Скорпион
Полско котенце
Най-подходящо за вас е полското котенце (съсънка). То е афродизиак, регулира половата система, лекува възпаление на вените, студени ръце и крака и успокоява нервите. И е отровно! Уви, цъфти само до май, така че току що ви пратихме за зелен хайвер. Не се ядосвайте, така и така сте тръгнали за билки, наберете си коприва – тя е най-доброто кръвопречистващо растение и понижава кръвната захар, а с вашия начин на живот, тъкмо такава билка ви трябва.

Стрелец
Черен оман
Безразсъдният и невнимателен Стрелец има остра нужда от черен или бял оман. Обръщаме внимание на берящите, че черният оман е лилав, а белият – жълт. На първия му викат зарасниче, защото стимулира костната и чревната тъкан. Белият оман е убиец на всички бактерии. Към китката си добавете жълт кантарион. Той също лекува рани. Пак в жълтата гама е лайката – за вас чаят от лайка е препоръчителен, понеже действа успокоително.

Козирог
Българска роза
Да излезе по тъмно Козирогът, пък да откъсне една маслодайна българска роза, та да си я закичи зад ухото и така да посрещне Еньовден. Но всеки Козирог сам да си прецени с какъв цвят ще украси лика си – бялата роза е против запек и гони глистите, а червената – срещу възпаление на венците, ангина и стомашно-чревни разстройства. Розовото масло и от двете има протовомикробно действие и лекува рани, в това число и сърдечни.

Водолей
Росен
Росен е цветето, от което самодивите си свиват венците. Според фолклора колкото по ситни са цветчетата, толкова по-лековит е. Поверието гласи, че е опасно да посегнеш на росен, без да си оставил дар за самодивите – вино, хляб, зелена стомна, нов пешкир, печена кокошка и чорапи. Като магическо цвете лекува всичко, за което се сетите. Реално се използва при проблеми с бъбреците, подагра, ревматизъм, болезнена менструация и епилепсия.

Риби
Риган
Риганът е магическа билка за любов. Той е една от постоянните съставки на талисманите за влюбване. Но също така помага и при разбито сърце, защото притъпяза страданието и носи до забрава. Ако оставим магиите настрана, риганът е много подходяща подправка за Рибите. Той е много ефикасен при настинки, грипове, хрема, кашлица, глисти, астма и болезнена менструация. Риганът също така помага за регулиране на високото кръвно и сърцебиенето.

Източник: trud.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама