Ердоган спечели с 53% от подкрепата на избирателите

30

Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на първи тур, като получи 53% от подкрепата на избирателите.

Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата му, предаде bTV.

Стотици хиляди симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха снощи на митинг в Истанбул и отпразнуваха избирането му.

Пет политически партии прескачат 10-процентовия праг и влизат в парламента. Най-много гласове след партията на президента печели основната опозиционна Народно-републиканска партия.

Партията на Ердоган обаче губи мнозинството си и остава с 293 депутати в Меджлиса.

В речта си пред симпатизантите Ердоган обяви, че Турция е преминала още една проверка за демокрация, давайки пример за целия свят.

Министър-преседателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента Ердоган за изборната победа.

Борисов е подчертал, че „изразената воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области“. Той е изразил още удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и е посочил, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама