Малката Мая: Сирийското момиченце, което разчувства света (СНИМКИ/ВИДЕО)

49

Снимка: VCG

Историята на малко момиче, което се придвижва с импровизирани протезни крака, изработени от консервни кутии в лагер в Сирия, трогна света.

Кадри, показващи как живее 8-годишната Мая Али Мерхи и баща ѝ, показва Daily Mail.

Момиченцето се е родило без долни крайници – състояние, наречено вродена ампутация, причината за която е неизвестна. Същият проблем има и нейния татко.

Неспособен да си позволи истински протези, мъжът успява да направи на дъщеря си протези от кутии от калай, пълни с памук и парчета плат.

С тях детето вече може да посещава училище.

„Сърцето ми страда, когато я видя да пълзи пред приятелите си, докато те играят и бягат“, разказва бащата на Мая – Мохамед. Двамата избягали от Халеб и сега са в лагер в Идлиб.

Мохамед споделя пред изданието, че макар и да е трудно да се придвижва с тях, поне тези импровизирани протези са по-добре от нищо.

Мъжът споделя, че е намерил утеха във факта, че със семейството си може да живее спокойно в лагера, но има мечта: той и дъщеря му да могат да вървят.

Три милиона души живеят в обсадени райони и лагери за разселване без достъп до хуманитарна помощ, а общият брой на разселените сирийци се е увеличил на 11,5 милиона души, пише още изданието.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама