Организации на глухите искат жестовият език да бъде национално признат

41

Снимка: mohawkcollege.ca

В изпълнение на стратегическата цел въвеждане на жестовия език, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, беше осигурено финансиране за реализиране на обществена поръчка с предмет „Национално научно изследване на българския жестов език“ с изпълнител фондация „Глухи без граници“.

В резултат от изследване бяха изготвени речник на българския жестов език и научно описание на граматиката на българския жестов език.

Фондация „Глухи без граници“ се бори за това жестовият език да бъде национално признат. Ние сме изпратили писмо до 12 неправителствени организации, вкл. и Народното събрание и се надяваме да получим подкрепа за официализирането на жестовия език, обясни Митко Якимов от Фондация „Глухи без граници“.

Има жестов език, но проблемът е, че не е признат официално. 12 неправителствени организации се обединихме и изпратихме писмо до г-жа Цвета Караянчева. Основното ни желание е да бъде вписан жестовият език като официален в Конституцията. Очакваме отговор от Народното събрание. Председателят Цвета Караянчева подкрепя жестовият език да бъде признат за официален в страната и да се запише в Конституцията, отбеляза Цветан Кунчев.

Източник: БНТ

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама