Ципрас – първият гръцки премиер, който посещава Република Македония

47

Алексис Ципрас е първият гръцки министър-председател, който посещава Република Македония.

Това предаде държавната агенция в Атина АНА-МПА, цитирана от БГНЕС. Агенцията уточнява, че това става след преодоляването на дипломатически спор между Гърция и Македония и подписването на историческо споразумение за промяна на името й от Бивша югославска република Македония, както бе официалното название до днес, на Северна Македония.

На среща на брега на Преспанското езеро, на границата между двете държави, под споразумението, слагащо край на спора, започнал преди 27 години, поставиха подписите си гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров.

След това двете делегации преминаха границата и се отправиха към Отешево, в Република Македония, където Заев дава официален обяд.

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ – Република Северна Македония.
Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама