Бобовите храни намаляват риска от диабет тип 2

37

Снимка: pixabay

Бобовите храни намаляват нивата на глюкозата в кръвта, като забавят храносмилането и освобождаването на захари, съобщи в. „Мейл он сънди“, цитиран от БТА.

Бавното освобождаване на захарите предотвратява рязкото им покачване в кръвта, което предразполага към инсулинова резистентност и поява на диабет тип 2.

Учени от университета на Гуелф в Канада установиха, че заменянето на половин порция ориз или картофи с леща сваля кръвната захар с до 35 процента.

Лещата сваля и холестерола. Тя е много богата на минерали и витамини.

Учените са работили с 24 здрави доброволци, на които давали или картофи, ориз или едно от двете, смесени с червена или зелена леща. Кръвната захар на доброволците, получили наполовина ориз, наполовина леща, спаднала с 20 процента два часа след хранене в сравнение с порция единствено от ориз.

Смяната на половината картофи с леща довело до 35 процента по-ниска кръвна захар.

Предишно изследвания показаха, че лещата помага срещу високо кръвно налягане.

Източник: БТА

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама