Варненска кампания спасява живота на новородени бебета (СНИМКИ)

129

Снимка: Facebook

Владислав Николов е председател на Сдружение „Аз Вярвам и Помагам“, което стана известно във Варна със събирането и предаването за рециклиране на пластмасови капачки, които влизат в полза за закупуване на нужна медицинска апаратура за лечебни заведения в полза на новородените.

Кампанията стартира в началото на 2016г., както и неправителствена организация с името „Аз вярвам и помагам“. Всяка една стотинка, която попадне по сметката и бъде събрана от благотворителни инициативи, отива директно по сметката и се използва единствено за скъпоструващи медицински апаратури за бебета.

В началото са стартирали само трима човека, като постепенно бройката се увеличила и в момента хората, които помагат и следват пътя на сдружението, са близо 500 000 души.

Част от екипа на кампания „Аз Вярвам и Помагам“

До момента големите дарения на сдружението за по-малко от две години са три на брой. Първото дарение е мобилна аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс в отделението по неонатология в СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов – Варна“, което е направено през месец юли 2016г.

Дарение 1 -Мобилна аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс в СБАГАЛ Проф. Димитър Стаматов – Варна

Няколко месеца по-късно, на 19.09.2016г., в отделението по неонатология в МБАЛ „Св. Анна – Варна“ бе закупен прецизен неонатален веноскоп,който спомага за откриването на вените на новородените. Така кампанията за близо 9 месеца от своето начало успява да осъществи две много ценни дарения.

Дарение-2-Прецизен неонатален веноскоп в МБАЛ Св. Анна-Варна

От началото на кампанията досега, заедно с последното предадено количество на 19 май 2018г., пластмасовите капачки предадени за рециклиране са над 48 000 кг, които са събрани от близо 500 000 души.

Тези деца имат нужда от тази апаратура, с тези дарения искаме да подкрепим докторите тук в България, да покажем, че обществото живее и милее, а не просто съществува. Обществото ти дава енергия, но ти трябва да дадеш на обществото също енергия, защото си част от него. Ние сме едно цяло, сподели пред „Нова Варна“ младият „герой“ Владислав Николов.

И тъй като в кампанията участват вече хиляди души, за съжаление зачестиха случаите на опити за измама от страна на лоши хора, които обикалят обектите, в които се събират капачки, представяйки се за „добри хора“, които предлагат услугите си да извозят събраните капачки до пункт за рециклиране, а всъщност предават капачките за собствена облага.
„Пари няма да изкарат много, но опорочават нашата кампания“, каза още г-н Николов.

На база тази информация заедно с това, че събираното количество, изразено в хиляди килограми, е изключително голямо, обемно и трудно за транспортиране, бе взето решение начинът за предаване на пластмасови капачки за благотворителност да се промени от есента. Повече няма да се събират капачки в различни типове обекти, а ще се събират само в един ден, в който ще бъде организирано общо предаване, където всички хора ще могат да предадат събраното от тях количество пластмасови капачки.

Предаване на капачки за рециклиране

Организаторът на на благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам“ разкри пред репортери на „Нова Варна“, че са получили официално разрешение от Община Варна за организиране на благотворително събитие под надслов „Празник на рециклирането „Аз Вярвам и Помагам“, който ще се проведе на 29.09.2018г. (събота) от 09:00ч. до 16:00ч. на площада пред Катедрален храм „Св. Успение Богородично“.

„През целия ден пред Катедралата от 09:00ч. до 16:00ч. ще бъде позициониран голям 30-тонен контейнер и също така ще бъде подсигурено свободното паркиране на превозни средства за всички граждани, които ще докарат своето събрано количество капачки, за да ги предадат за благотворителност и рециклиране“.

Идеята е всички семейства, заедно с децата си, да преживеят един празник, който ще се нарича празник на рециклирането „ Аз вярвам и помагам“, каза Владислав Николов от Сдружение „Аз Вярвам и Помагам“.

Капачките трябва да са здрави и добре завързани в торби или чували, но НЕ и в туби.

Част от различните видове капачки възможни за рециклиране

Пластмасови капачки повече няма да се приемат в обекти, а всеки, който продължава да събира пластмасови капачки заедно със своите близки, приятели, колеги и познати, нека да ги донесе в предварително обявения съботен ден през месец септември.

Г-н Николов се надява да се съберат поне 10 тона, идеята е децата, които нямат представа за рециклирането, да дойдат и видят нещо голямо като събитие, което да остане в съзнанието им.

„Децата следват примера, те не те слушат. Може да им говориш 6 часа – нищо, но когато направиш нещо, те те следват и добиват представа“, обясни още за „Нова Варна“ Владислав Николов.

Елате, доведете децата си, те да донесат своите капачки и когато го видят, тогава ще можете да им разкажете, че тези капачки отиват за рециклиране, така помагаме на природата и за закупуването на апаратура за бебета. Така ще остане в съзнанието им и ще го правят и занапред, апелира организаторът.

Кампанията е добила толкова популярност дори и сред децата, че спретват дори състезания със съучениците си кой ще събере повече капачки.

Преди две седмици кампанията закупува скъпоструваща техника, а именно чисто нов бебешки реанимационен кът с отоплител за интензивно лечение на новродени в СБАГАЛ „Проф. Димитър Стаматов“ – Варна.

Бебешки реанимационен кът с отоплител при интензивно лечение на новородени в СБАГАЛ Проф. Димитър Стаматов – Варна

Дори младите помощници карат родителите си да събират пластмасови капачки. Прибират се от училище или градина с възклицателно изречение към майките си: „ Мамо, ще събираме капачки.“ И след това следва допълнението: „Искам да помагаме на бебетата.“

Организаторите призовават всеки, който желае да подкрепи кампанията, да хареса официалната страница „ Аз Вярвам и Помагам с пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета“, да следи публикуваната информация, а също така да споделя публикациите, за да достигнат до повече хора, които да се включат за постигане на повече добрини.

Пресконференция – дарение 04.06.18 в СБАГАЛ Проф. Д-р Димитър Стаматов – Варна

Ходя по улиците, срещат ме майки, които ме прегръщат и ми казват : Ти си помогнал на моята дъщеря, и аз казвам: Не аз, Вие помогнахте на вашата дъщеря, вие повярвахте и вие я спасихте. Аз нищо не съм направил – имах само идея, а тя вече е активна реалност. Ако никой не ми бе повярвал, аз нямаше да имам нищо. Този жест с капачките не струват много като стойност, но струват много като ценност, завърши разказа си представителя на сдружението.

Очакваме Ви на 29.09.2018г. (Събота) от 09:00ч. до 16:00ч. пред Катедрален храм „Св. Успение Богородично“ – Варна, където заедно със своите деца, роднини и приятели да донесете събраните пластмасови капачки и да покажем на нашите деца, че те са част от нещо голямо и значимо.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама