Ердоган: Ако е нужно ще използваме системите С-400

41

Снимка: Reuters

„Ако е нужно“, Турция ще използва ракетните комплекси С-400, с които планира да се сдобие от Русия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. „Хюриет“.

„Ние не просто ще купим комплексите С-400 и ще ги оставим на склад. Ние ще ги използваме, ако има необходимост. Това е отбранителна система. Какво да правим с нея, ако не да я използваме?“, запита Ердоган.

„Отново ли да бъдем зависими от САЩ? Когато в продължение на години ние искаме от тях, отговорът, който получаваме, е: ‘Конгресът не разрешава’. Уморени сме от това“, оплака се още той.

„Русия отговори на нашето предложение с доста примамлива оферта. Те казаха, че са готови дори на съвместно производство“, каза Ердоган, като добави, че освен всичко Турция е получила от руснаците и много добри условия по изплащането.

Изказването на Ердоган в Истанбул бе излъчено на живо по няколко турски частни телевизии.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за купуване на системи С-400, припомня БТА. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс.

Турция ще бъде първата страна членка на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама