Арестуваха общинска съветничка от Ловеч за злоупотреба със 120 000 лева

0
10
Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Общинската съветничка от Ловеч Йовка Тодорова е била арестувана за 72 часа във вторник късно вечерта, съобщиха от Окръжната прокуратура в Ловеч.

Тя е привлечена като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в Ловеч, където работи. Става дума за сума от около 120 хил. лева.

Според прокуратурата Тодорова не е изпълнила служебните си задължения да предостави безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, за да набави за друг имотна облага и от това са настъпили щети за 117 300 лв. за Агенцията, предаде Dariknews. Тодорова е извършвала рекламна дейност, като е насочвала кандидати за обучение към конкретна фирма. Също така не е попълвала коректно протоколи за присъствие на обучаващи се лица при проверки на място, не е правила контролни проверки според план-графика. В резултат на тази дейност била получена облага за фирмата, която извършвала обучението.

Проведени са разпити на служители в Бюрото. ДАНС и полиция са претърсили офисите, иззета е документация, уличаваща Тодорова. Съветничката е от групата на ГЕРБ и е член на две комисии: Постоянна комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт и Постоянна комисия за децата, младежта, спорта и НПО.

Йовка Тодорова е експерт, ръководи отдел, отговарящ за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове на безработни. Според схемата за източване на средства тя водела списъците, в които фигурирали фиктивно 20-30 души. Или пък реално часовете, предвидени за обучение, били по-малко.

За длъжностно престъпление Законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Източник: NOVA

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама