Добрият сън и виното намаляват риска от сериозни заболявания

45

Комбинацията от качествен сън, малко количество вино и физическа активност позволява да се намали вероятността от тежки заболявания, съобщи сайтът Лайф.

Учени от Лондонския университетски колеж заключиха, че добрият сън, който презарежда мозъка и нервната система, „глътка“ вино (25 мл) и редовните физически упражнения дават възможност да се избегне рискът от сериозни заболявания, включително от неизличими мозъчни болести, като болестта на Алцхаймер.

Изследване на гръбначно-мозъчна течност у мишки е показало, че подобна комбинация оптимизира процесите на самопочистване в лимфната система и нормализира състоянието на организма. Установено е, че редовният сън позволява да се нормализира не само мозъчната активност, но и обменът на веществата, давайки възможност на гризачите да станат по-активни в сравнение с мишките, които преднамерено били лишени от нормален сън.

При това учените изяснили, че малките дози алкохол в разстояние на един месец ускоряват прочистването на организма от токсини с 30-40 процента. Съществува обаче и обратен ефект – в случай че употребата на алкохол е прекалена, мозъчната активност ще намалее и ще се влоши функционирането на невронните връзки.

Източник: БТА

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама