400 миньори от „Бобов дол“ остават без работа

71

Снимка: СЕГА

Предвижда се съкращаване на 400 миньори от мини „Бобов дол“. Причината е закриване на обекти за подземен добив на въглища в дружеството, съобщиха експерти пред БНР.

С това се закрива последният рудник за подземен въгледобив в страната – „Бобов дол“.

Първото съкращение е планирано за 16 юли 2018 г., а окончателно дейността на рудника ще спре до 31 декември тази година.

По преценка на ръководството на мините съкращението може да стане и преди посочената дата. При подобни действия има процедури на трудовото законодателство, част от които включват и предварителното уведомяване на Инспекцията по труда в Кюстендил.

От администрацията на Община Бобов дол се притесняват за увеличението на безработицата в миньорския град. През 2017 г. затвори и най-големия рудник на Балканите „Бабино“ и 650 миньори отидоха на борсата.

Една част от съкратените миньори отиват в чужбина, а други веднага започват работа на метрото в столицата, като пътуват всеки ден.

В „Бобов дол“ ще продължи да работи рудникът за надземен добив „Христо Ботев“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама