Цената на черешите отново се вдига

94

Снимка: pixabay

Изкупната цена на черешите в Кюстендилско от два-три дни е качена на 80 стотинки за килограм – в началото на седмицата се изкупуваха по 60 ст. за кило, казаха земеделски производители.

Изискване е черешите да са с диаметър 18 мм и да са светли. Заради богатата реколта плодовете обаче са дребни. На практика ранните сортове пък са провалени – няма изкупуване. Немалко от плодовете изгнили по дърветата. Други се събират за ракия, за да не се похабят напълно.

Земеделеските производители от региона са гневни. Има идея и предложение да се търси намесата и съдействието на омбудсмана Мая Манолова или среща на място с министъра на земеделието Румен Порожанов- както това предизвикаха розопроизводители от Казанлъшко преди около месец и това даде резултат. Другият проблем е липсата на берачи – разчита се предимно на ромите от Северозапада, една част от тях обаче се хванали да берат ягоди или плодове по чужбина срещу значителна надница. В Кюстендилско плащат по 40-50 стотинки за набран килограм.

В същото време по пазарите в София цената не пада под 3,50 – 4 лева, предаде Труд. Последните данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища показват, че на едро килограм череши се продават по 3 лева. Въпреки че в средата на май цената на плода падна почти на половина – от 6,40 лв. за кг до 3,50 лв. за кг, в края на май цените се задържат почти без промяна.
Според производителите много от черешите ще останат по дърветата, защото няма пазар за тях.
При ягодите цената вече тръгна нагоре. Само за седмица килограмът е поскъпнал с близо 8 на сто, като на едро стига 2,55 лв. за кг. Увеличение има и при ябълките. В края на май те се продават по 1,37 лв. за кг или с 5,4% повече за седмица.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама