Десетки загинали и ранени, след като вулкан изригна в Южна Гватемала

30

Снимката е илюстративна/ Снимка: Reuters

Най-малко 25 са загиналите, след като Огненият вулкан изригна вчера в Южна Гватемала, съобщават местните власти, цитирани от „Ел паис“.

Официално пострадалите засега са около 20 души, но броят може да се увеличи, предаде dnevnik.bg.

В атмосферата в района има пепел и дим на височина над 6000 м, на някои места – до 10 хил. метра. Над 3000 души са били евакуирани, затворено е летището в столицата.

Според Серхио Гарсия, служителят, отговарящ за координацията при бедствия в страната, засегнатите жители на Гватемала може да са около 1.7 млн. души – около 10% от населението.

Вулканичната дейност продължи и през нощта и дори скоро да затихне, министърът на здравеопазването предупреждава, че бедствието ще създаде значителни рискове като замърсяването на водата.

Огненият вулкан, висок 3763 м, е на 35 км от столицата Гватемала. Последното му голямо изригване беше през 2012 г., когато бяха евакуирани 10 хил. души.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама